Ağrı
Türkiye’nin en büyük dağının ismini almış olan il efsaneleriyle dolu bir şehirdir. Türkiye sınırları içinde nüfusu çok kalabalık olan şehirlerden biri değildir. Birçok yaylaya sahip olan şehir son yıllarda çok büyük gelişim göstermiştir.
Ağrı’nın İlçeleri Eleşkirt, Patnos, Diyadin, Doğubayazıt, Hamur, Taşlıçay ve Tutak’tır. Sınırları içinde Ağrı Dağı ile ünlü olan şehir, dağcıların ve serüven seven kişilerin çokça ziyaret ettiği bir şehirdir. Şehre turizm açısından oldukça büyük bir zenginlik kazandıran Ağrı Dağı’nın tarihi çok eskilere dayanmaktadır.
Ağrı’nın kuzeyinde Kars, Iğdır, Batasında Erzurum ve Muş bulunmaktadır. Güney tarafından Bitlis ve Van şehrine bağlı olan ilin doğu kısmı İran sınırı ile çevrili bulunmaktadır.
Ağrı’da Gezilip Görülecek Yerler
Türkiye’nin her yerinden ulaşımın çok kolay olduğu şehirde Ağrı Ahmed-i Hani Havalimanı şehrin ulaşımı her yönden kolay bir yerindedir. Şehir içinde birçok kale de bulunmaktadır. Bu kaleler gezilip görülecek yerler arasındadır. Tokluca Kalesi, Kan Kalesi, Doğubayazıt Kalase, Diyadin Kalesi, Havaran Kalesi, Şoşik Kalesi, Kız Kalesi, Küpkıran Kalesi, Toprakkale, Anzavur Kalesi ziyaret edilebilecek tarihi eserleri arasındadır.
Cami, Kümbet, Kilise açısından da oldukça zengin olan şehrin turistlerin ilgisini çeken yerler olduğu bilinmektedir. Bunlar Beyazıt Eski Camii, Toprakkale Camisi; Sürmeli Mehmet Paşa Türbesi, Üç Kümbetler, Hamur Kümbeti, Karagöz Kilisesi, Üç Kilise olarak bilinir.
Ağrı’nın termalleri Dambat Çermiği ve Maden Suyu, Diyadin Kaplıcaları, Kuş Gözlem Alanı, Sarısu Ovası, Doğubeyazıt Sazlığı olarak bilinir.
Ağrı Yemekleri Ve El Sanatları
Ağrı yemekleri lezzet açısından oldukça güzel yemeklere sahiptir. Alabalık, murtuğa, çiriş ketesi, halise, ayranaşı, yalancı köfte, hasude, pişi, kete, kuymak, erişte, hengel, haşıl, beyaz bal, saç kavurma gibi yemekleriyle ünlüdür.
Ağrı’da Ağrı’lı kadınların yaptıkları kilim ve halı dokumacılığı çok eski zamanlardan beri bulunmaktadır. Kilim tezgahlarında birçok şey dokuyan kadınlar turistik ürünleri de rahatlıkla üretmektedirler.
Hayvancılıkla gelir sağlayan şehirde, yün kullanımı çok meşhurdur. Bu yünlerden kadınların dokuduğu halı, heybe, yastık yüzü, çorap, kazak, eldiven üretmek de el sanatlarına aittir. El sanatları kurslarının oldukça fazla bulunduğu şehirde, erkekler ve kadınlar kendi becerilerini geliştirmektedirler.